Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edycja zwrotnic...
Autor Wiadomość
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #1
Edycja zwrotnic...
Witam! Czy jest jakaś możliwość, by zwrotnicę w jakiś sposób wyedytować, żeby mogło się stać mniej więcej tak, jak pokażę na screenach? Chciałbym utworzyć system transportu, w którym AI mogłoby samoczynnie jeździć na więcej, niż dwóch liniach. (na screenach linia 4, gdyż linii 3 nie ma w symkuBig Grin) (sory za błąd ortograficzny na screenach)

       
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016 12:03 przez Krzysiek11251.)
20-02-2016 12:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Edward Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 498
Dołączył: Jan 1970
Reputacja: 21
Post: #2
RE: Edycja zwrotnic...
Ja już tu wiele nie mogę zdziałać. Jak pisałem wcześniej kod ATS1 przepadł, zwrotnice z dekoderem można zmienić w trasie (np. jeśli Rainsted to suportuje), ale typ dekodera jest jeden tylko i rozdziela na parzyste i nieparzyste numery.
20-02-2016 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Edycja zwrotnic...
Nie no w sumie połączyłem foldery ATS-a i Rainsteda, uruchomiłem Rainsted i znalazłem to miejsce, gdzie je można zmienić, ale szkoda, że w ATS-ie te numery zwrotnic nie są wyświetlane np. nad zwrotnicą, ale skoro nie da się już tego zrobić, to ma ktoś może mapkę z oznaczeniami zwrotnic (chce się uratować przed siedzeniem pół dnia w ich sprawdzaniu ;-D)? Albo może ktoś wie jak rozpoznać zwrotnice w edytorze Rainsted? Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016 18:19 przez Krzysiek11251.)
20-02-2016 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #4
RE: Edycja zwrotnic...
Długo grzebałem i grzebałem i się UDAŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Była to zwrotnica numer 9...    

Aktualnie u mnie skręca tam linia 15 i tu od razu pytanie: Chciałem któremuś z tramwajów w Rainstedzie nadać numer linii 3. Wybrałem taką liczbę, kliknąłem na przycisk "Zapisz w pliku TRAM.dat", czy coś takiego, ale się nie zapisuje.     Natomiast w podobnym zapisie położenia zwrotnic wszystko działa poprawnie i zapisuje się, czy coś robię źle?
20-02-2016 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 91
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #5
RE: Edycja zwrotnic...
Nie zapisuje się, bo kiedyś był tam edytor, a potem zamieniłem go na listę, ale nie dostosowałem funkcji wykrywającej zmianę. Powinno działać od wersji 16.2.115.11653. Tylko że aktualizację trzeba przeprowadzić z poziomu edytora RSF, bo z głównego okna chyba się tylko wydane pobierają, a nie testowe.

Proponowałem Edwardowi kiedyś, żeby dla zwrotnic z dekoderem zrobił maskę bitową, pozwoliłoby to pokierować w różny sposób do 32 linii. Ale teraz to chyba tylko pozostaje znaleźć dekoder z poziomu assemblera, żeby to tak zmienić.

Gdyby istniały jakiekolwiek kompilowalne źródła z ostatnią wersją dekodera, to można by je skompilować i następnie zobaczyć, jak wygląda dekoder na poziomie kodu assemblerowego. Pozwoliło by to odnaleźć kod w pliku EXE i następnie zmodyfikować. Na Borland C++ Builder umiem to zrobić, ale ATS był raczej czymś innym kompilowany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016 19:58 przez Ra_.)
20-02-2016 19:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Edycja zwrotnic...
Noooo... Teraz działa! Smile
   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016 20:13 przez Krzysiek11251.)
20-02-2016 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #7
RE: Edycja zwrotnic...
Przesyłam swój plik liniar.DAT, który umożliwia uruchomienie 3-ciej linii tramwajowej. Oto jej trasa (na żółto przystanki, z których nazwami się jeszcze nie spotkałem, albo ich nie ma, więc wymyśliłem własne. Cool Wink

ZBG -----> ul. Jaya Minera -----> Trójkąt Sierpińskiego II-----> Nie wiem jak go nazwać, wymyślcie coś.-----> Pętla pod Gigakrzewem.

Jeśli wybieracie jakiś tramwaj z zajezdni, a nie chcecie zmieniać numeru linii na 15, najłatwiej będzie dojechać na Dworzec PKP i tam zaraz po wjeździe na obszar pętli po przejeździe przez zwrotnice, z której zjeżdżają tramwaje od strony przystanku Aleja Grunwaldzka, wrzucić wsteczny i wjechać na nią, powinno automatycznie przerzucić Was na tor zjazdowy a następnie na wstecznym jechać aż pod ZBG.

Plik liniar.dat należy wkleić do: [folder_z_Advanced_Tram_Simulator]\data\maps\gdansk0000_0000
W przyszłej wersji (1.1) zamierzam podzielić Pętlę Dworzec PKP na przystanki dla linii parzystych i nieparzystych.


Załączone pliki
.zip  wyedytowane zwrotnice 1.0.zip (Rozmiar: 1,74 KB / Pobrań: 35)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2016 14:24 przez Krzysiek11251.)
21-02-2016 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #8
RE: Edycja zwrotnic...
I tu nowa wersja z podzielonymi już przystankami na Pętli Dworzec PKP. Procedura instalacji taka sama jak pierwszej wersji.


Załączone pliki
.zip  wyedytowane zwrotnice v.1.1.zip (Rozmiar: 1,74 KB / Pobrań: 25)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2016 14:12 przez Krzysiek11251.)
22-02-2016 14:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
elot360 Offline
Użytkownik chory na głowę
*

Liczba postów: 188
Dołączył: Feb 2015
Reputacja: 5
Post: #9
RE: Edycja zwrotnic...
Jakie linie jeżdżą tą nową trasą? Bo coś chyba nie załapałem :/
23-02-2016 23:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krzysiek11251 Offline
Kanar
*

Liczba postów: 18
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #10
RE: Edycja zwrotnic...
Chodzi o to, że dałem możliwość uruchomienia trzeciej linii, a nie samą 3-cią linię. Mam na myśli to, że chociażby do tej pory jak jechałeś od dworca to przed "Trójkątem Sierpińskiego" odchodziły tory w lewo ze zwrotnicą z dekoderem. Umożliwiało to puszczenie linii AI w tamtą stronę. Ja natomiast oprócz tego postawiłem dekoder od tych torów, co w prawo odchodzą, dzięki czemu można uruchomić 3-cią linię, co by skręcała automatycznie, a nie ty byś musiał ciągle przestawiać w niej zwrotnice.
24-02-2016 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Advanced Tram Simulator | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS