Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rainsted z ATS
Autor Wiadomość
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 90
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #41
RE: Rainsted z ATS
Nie będzie, bo zmienią się numery łamanych oraz numery odcinków, a tramwaje są wg nich wstawione. Trzeba by przeliczać współrzędne na nową numerację odcinków. Zobaczę, czy da się je wrzucić do RSF.

Przykładowo rozjazd nr 1 z oryginalnego GF:
Kod:
r1: { -278.992, 30.273, {-54, 1, 10, 0 }, {}, {0, 1 }, 0, -1028198059}
oraz po przepuszczeniu przez RSF:
Kod:
r1: { -278.992, 30.273, {1, 2, 3, 0 }, {}, {0, 0 }, 0, 0}
Widać, że łamana 1 była wpięta jako druga, a po eksporcie z RSF dostała numer 2. Pierwotna:
Kod:
{ 5, { //linia 1
{ 0, -278.992, 30.273, 39.600, 0, 0},
{ 0, -261.002, 12.049, 39.600, 0, 0},
{ 0, -264.038, -16.927, 39.600, 0, 0},
{ 1, -304.718, -92.917, 43.600, 1, 0},
{ 0, -332.031, -91.905, 39.600, 0, 0},
...} 1, 2}
po eksporcie z RSF:
Kod:
{ 5, { //linia 2
{ 0, -278.992, 30.273, 1.435, 0, 0},
{ 0, -261.002, 12.049, 40.000, 0, 0},
{ 0, -264.038, -16.927, 40.000, 0, 0},
{ 0, -304.718, -92.917, 43.000, 0, 0},
{ 0, -332.031, -91.905, 36.000, 0, 0},
...} 1, 2}
Widać też, że się promienie zaokrągliły oraz zginęła informacja o przystanku — muszę się temu przyjrzeć.

A pierwotna łamana 54 dostała numer 1 została odwrócona (była wpięta końcem, a teraz jest początkiem)...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2015 00:13 przez Ra_.)
15-12-2015 00:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 90
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #42
RE: Rainsted z ATS
W wersji 15.12.112.11126 zrobiłem wrzucanie tramwajów do RSF, na razie w celach poglądowych. W obecnym stanie wstawione są wg swoich współrzędnych i nie są połączone z torami. Nie gwarantuję, że da się je przesuwać ani póki co nie wiem, czy ich eksportowanie będzie miało sens.
16-12-2015 13:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LodzkiBus Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 50
Dołączył: May 2014
Reputacja: 2
Post: #43
RE: Rainsted z ATS
Mam pytanie:
Czy ten program będzie współpracował z ATS2? Jeżeli tak, to czy będzie dorzucony do symulatora, czy będzie osobne pobieranie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2015 19:20 przez LodzkiBus.)
16-12-2015 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 90
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #44
RE: Rainsted z ATS
Pewnie będzie współpracował, a przynajmniej powinno dać się eksportować scenerie zrobione w Rainsted. Czy będzie dorzucony, to już nie ode mnie zależy. Na pewno nie mam zamiaru rezygnować z obecnego systemu aktualizacji Rainsted, który jest niezależny od współpracującego programu.
16-12-2015 19:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krzychu Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 136
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 2
Post: #45
RE: Rainsted z ATS
Czy działa ta edycja tramwajów na scenerii, bo jakoś nie mogę tego ogarnąć? W tych polach rok, kraj miasto itp. nie da się nic wybrać. Fajnie by było, gdyby była jakaś wygodna przeglądarka dostępnych modeli, bo po samych nazwach plików txt to trudno odróżnić.
Nie wiem, czy te losowe obrazki ze znakiem zapytania to dobry pomysł, bo są trochę mylące. Może zostawić tylko sam znak zapytania, ewentualnie z jakimś konturem tramwaju, jak ze znaków drogowych?

Klub Sympatyków Transportu Miejskiego
08-01-2016 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 90
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #46
Wink RE: Rainsted z ATS
Losowe obrazki zrobiłem w sumie po to, żeby kogoś zmotywować do uzupełnienia, bodajże jednego brakującego. Big Grin

Edycja tramwajów raczej nie działa, tzn. jest podgląd tego, co jest wstawione, ewentualnie można dla tramwaju wybrać inną łamaną oraz odcinek na niej i wtedy przeliczą się współrzędne. Jednak nie wiem, czy współrzędne drugiego wózka się prawidłowo przeliczają — o ile pamiętam, to nie zrobiłem odczytu rozstawu wózków z parametrów, więc co najwyżej jest używany jest rozstaw dotychczasowy. I chyba trzeba uważać, żeby nie wstawiać tramwaju na łuku, bo obliczenia się wtedy komplikują, a nie pamiętam, czy obsługę wyliczania współrzędnych na łukach zrobiłem.

Co do przeglądarki, to zaproponuj, jak by to miało wyglądać. Wybieranie wg kraju, miasta i roku jest troszkę uciążliwe. Można by zrobić listę, ale ktoś by musiał uzupełnić brakujące miniaturki.
08-01-2016 23:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
lukasn26 Offline
Mam kartę miejską na wszytkie linie :P
**

Liczba postów: 555
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 12
Post: #47
RE: Rainsted z ATS
Mogę porobić w wolnej chwili, tylko z jakiej odległości itd. mi powiedzcie.

[Obrazek: 90a9698b9335c73bgen.png]
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011750463158
09-01-2016 08:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krzychu Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 136
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 2
Post: #48
RE: Rainsted z ATS
A nie dałoby się zrobić tak, żeby w razie braku obrazka program sam szukał plików tektury danego modelu i wyświetlał tą teksturę? Można by zrobić tak, że otwierałby podgląd tej tekstury, a użytkownik musiałby zaznaczyć myszką fragment przedstawiający teksturę boku i wtedy ten fragment zostałby wykadrowany, zmniejszony i zapisany jako plik obrazka i służyłby do czasu zastąpienia go porządnym obrazkiem. Zaletą tego byłaby uniwersalność, gdyby ktoś np. składał sobie nowy osobny model czy edytował tekstury, to obrazek miałby aktualny. Chyba, że dałoby się wprost wygenerować na podstawie generowania obiektów 3D i wtedy obrazki byłyby niepotrzebne, ale to chyba zbyt skomplikowane.
Co do przeglądarki to mogłoby być coś w rodzaju edycji składów w starterze Maszyny, ale wystarczyłaby też tabela wszystkich plików z obrazkami. Wybierałoby się po prostu pożądany model z listy. Jeśli starter potrafiłby obliczać sobie długość tramwaju, to można by zrobić tak, że jakiś tor prosty (np. w zajezdni) byłby przeznaczony do wstawiania tramwajów. Wtedy wybierałoby się jakie tramwaje chce się dodać, a program sam je wstawiał w odpowiedniej kolejności i odległości (tak jak składy w Maszynie). Potem wystarczy odpalić ATS i poprzestawiać wagony w inne miejsca i zrobić save pozycji tramwajów (szkoda, że nikt tego kodu R+A+W+R nie ujawnił wcześniej, działa świetnie Smile )

Klub Sympatyków Transportu Miejskiego
09-01-2016 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 90
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #49
RE: Rainsted z ATS
Nie wiem, jak te obrazki były robione — podejrzewam, że na F4.

Nie mam takiej biegłości w programowaniu, żeby wygenerować podglądy, zwłaszcza że modele i tekstury są zakodowane, a ATS nie ma mechanizmu do generowania podglądu. Poza tym, bezpośrednio na teksturze może nie być potrzebnego widoku.

Tramwaje można w miarę wstawiać w dowolne miejsca, trzeba tylko wygenerować RSF i w edytorze sprawdzić numer łamanej i numer odcinka (dane te są wpisywane w nazwy torów).

Parametry tramwajów (długość, rozstaw wózków) wczytuje się z jakichś dziwnych plików i chyba na tym utknąłem. Może spróbuję zrobić drzewko, będzie czytelniejsze niż pola wyboru.
09-01-2016 21:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krzychu Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 136
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 2
Post: #50
RE: Rainsted z ATS
Można by jeszcze dodać przyciski "otwórz plik txt wskazanego tramwaju" i "edytuj obrazek tramwaju", żeby wygodniej otwierać plik txt wybranego tramwaju lub obrazka w celu edycji. A jeśli ktoś zrobi swój obrazek, to można by dodać opcję "wyślij na serwer", dzięki czemu jak ktoś zrobi obrazek, to od razu może go łatwo opublikować.

Klub Sympatyków Transportu Miejskiego
11-01-2016 15:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Advanced Tram Simulator | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS