Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rainsted z ATS
Autor Wiadomość
ryba825 Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 54
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 2
Post: #11
RE: Rainsted z ATS
Ra_, czy Twoja praca nie pójdzie na marne wraz z wydaniem ATS 2?
04-12-2015 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
elot360 Offline
Użytkownik chory na głowę
*

Liczba postów: 188
Dołączył: Feb 2015
Reputacja: 5
Post: #12
RE: Rainsted z ATS
Ra ma jeszcze kilka[dziesiąt] lat na dopieszczanie, spokojnie Tongue
04-12-2015 21:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 91
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #13
RE: Rainsted z ATS
Która praca miałaby iść na marne? W kwestii obsługi ATS nie ruszałem nic przez chyba 4 lata. Tak wpadłem zapytać, czy może jest zapotrzebowanie na jakieś poprawki. To nie jest jakiś duży problem, żeby poprawić jakieś drobiazgi w Rainsted, zwłaszcza że teraz wiele rzeczy działa dużo lepiej.
04-12-2015 22:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kafar Offline
Kasownik KRG-4
*

Liczba postów: 327
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 9
Post: #14
RE: Rainsted z ATS
Z uwag to ja mam jedną. Kiedy wybieram zakładkę "Tramwaje na scenerii" przy zaznaczonym Gdańsku Fikcyjnym to program się wyłącza.

[Obrazek: Admini_na_wycieczce.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2015 22:50 przez kafar.)
04-12-2015 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Edward Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 499
Dołączył: Jan 1970
Reputacja: 21
Post: #15
RE: Rainsted z ATS
Gdy skończę nowego ATS, przekażę dokumentacje plików tras Ra, więc pozostanie do napisania "tylko" eksport do ATS2. Teraz niestety nadal pracuję nad formatem (ostatnio zmieniłem format tras, po wprowadzeniu bardziej inteligentnego ruchu samochodów musiałem zmienić całą filozofię organizacji tras).
04-12-2015 23:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GOPdriver Offline
Pasjonat
*

Liczba postów: 162
Dołączył: Sep 2014
Reputacja: 10
Post: #16
RE: Rainsted z ATS
A jak wstawia się zwrotnice 5m? BTW Niezłym ficzerem są obrazki mini do ATSa: http://rainsted.com/download/ats-mini.7z .
04-12-2015 23:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 91
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #17
RE: Rainsted z ATS
Pewnie tak jak wszystkie zwrotnice, czyli zaznacza się rozwidlenie i dodaje tor. Nie pamiętam, czy dodałem szablon 5m do listy, ale przestawienie punktu 2 możliwie blisko punku 1 powinno wybierać ten szablon. Raczej bym proponował wziąć pliki RSF dla GOP, czy Szczecina i z nich eksportować, zamiast poprawiać istniejące scenerie. O ile pamiętam to najlepiej eksportować z nadpisaniem Gdańska Fikcyjnego, bo wtedy drzewa są.

Sprawdzę niedługo, co tam z tymi obrazkami się sypie i przy okazji dodam skrypt instalacyjny do nich.
05-12-2015 00:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krzychu Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 141
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 2
Post: #18
RE: Rainsted z ATS
A czy są jakieś możliwości modyfikowania istniejącej scenerii w ATS, np. zmiana typów rozjazdów? Pamiętam, że kiedyś coś pisałeś, że można gdzieś coś w plikach pozmieniać, chyba jakimś edytorem szesnastkowym czy coś w tym stylu.
Co do startera to fajnie by było jakoś poprawić dodawanie nowych lokalizacji tramwajów, bo z tego co pamiętam to nie wychodziło to tak dobrze i trudno było go tak precyzyjnie wstawić. Do czasu powstania ATS2 można by dzięki takim modyfikacjom jeszcze coś wycisnąć z obecnej wersji Smile
A jeszcze chciałem zapytać, czy edytor scenerii jest kompatybilny w jakiś sposób z programami GIS, np. Qgis? Można by w nim otworzyć sobie ortofotomapę wms i odrysowywać torowiska do jakiejś postaci wektorowej, a potem otworzyć to w edytorze scenerii i wygenerować na tej postawie gotowe torowisko. Można też skorzystać z gotowych map pokrycia terenu (jest taka mapa Corine chyba) i zaimportować wprost do edytora tras realistycznych, gdzie edytor sam sobie już na tej podstawie wygeneruje pola czy lasy.

Klub Sympatyków Transportu Miejskiego
05-12-2015 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 91
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #19
RE: Rainsted z ATS
Zmianę typu rozjazdów dało by się zrobić, ale bez konwersji do RSF. Z lokalizacjami tramwajów jest ten problem, że trzeba powyliczać współrzędne obu osi, więc najlepiej by było pokazywać miejsce na podglądzie scenerii, ewentualnie eksportować tramwaje do RSF, tam je przesuwać i następnie przesunięte z powrotem generować do ATS.

Czy Rainsted jest kompatybilny, to ciężko mi stwierdzić, gdyż nie używałem nigdy tego typu oprogramowania. Natomiast obszar edycyjny jest w układzie PUWG 1992, a dane UMP importują się z WGS84. Jeśli miałbyś jakieś dane przygotowane innym programem, to jeśli da się je zapisać w postaci punktów PUWG 1992 albo WGS84, to również da się zaczytać do RSF. Na pewno wymagana jest bardzo duża dokładność danych (rzędu 0.5m) — dane typu SRTM oceniam jako mocno niedokładne. Nie sprawdzałem w ostatnim czasie, jakie obecnie błędy ma UMP, kiedyś to bywało nawet 30m. Odczyty GPS z jazdy linią kolejową rozmijały się z nią o jakiś stały wektor (przynajmniej tak to wyglądało), aczkolwiek ten wektor był inny dla zapisów z różnych dni.
06-12-2015 01:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ra_ Offline
Budowniczy
*

Liczba postów: 91
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 7
Post: #20
RE: Rainsted z ATS
(04-12-2015 22:48)kafar napisał(a):  Z uwag to ja mam jedną. Kiedy wybieram zakładkę "Tramwaje na scenerii" przy zaznaczonym Gdańsku Fikcyjnym to program się wyłącza.
Poprawiłem w 15.12.112.11074. Było to związane z mechanizmem wyświetlania wielu tramwajów w składzie. Po tej zmianie przestało się sypać (rekurencja przepełniała stos), ale nie wnikałem dokładnie w ten mechanizm.

Jednak błąd był w innym miejscu. Brak obrazka do pierwszego tramwaju (TS576) powodował, że nie był prawidłowo rozpoznany koniec składu, przez to rekurencja zatapiała stos. Aktualnie poprawiłem ten warunek, jednak nie podoba mi się to, że żaden obrazek się nie wyświetla. Spróbuję coś jeszcze z tym zrobić i wtedy wystawię nowszą wersję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2015 12:45 przez Ra_.)
06-12-2015 12:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Advanced Tram Simulator | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS