Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Autor Wiadomość
and9444 Offline
Pasażer
*

Liczba postów: 47
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #31
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
O tych kablach. Tak się to chyba nazywa.
Chodzi o ten kabel, co ma Konstal 105Na po wciśnięciu klawisza y.
Czy jest jakiś kod na dodawanie tych kabli sprzęgających wagony? (przycisk u)?

(06-02-2014 16:42)kafar napisał(a):  Nie ma repaintu 102Na bo nie ma jego modelu jeszcze.
Od wysokiego napięcia są kable na dachu. O jakich gniazdach mowa?

A do Bombardiera NGT 6 jest może model? Niecierpliwie czekam na ten wagon. Przypuszczam, że możnaby wykorzystać symulator NGT6.

Mówiąc szczerze, Bombardier NGT8 to chyba najbardziej designerski tramwaj w Polsce. Moim zdaniem Pesa Swing wypada przy nim blado. Poza tym, nie chciałbym być uzytkownikiem warszawskiej komunikacji tramwajowej, bo ruszają miejsca tak, że się zabić można.
Natomiast, chciałem jeszcze dodać, że po Krakowie obecnie nie jeżdzą żadne wagony typu Gt6, tylko wiedeńskie Rotaxy E1 + c3. Zdaje się, że ten skład bazuje na wagonach GT6 + B4. Porażką natomiast sa wąskie wagony EU8N. Dziadostwo jakiego świat nie widział.
Czy ktoś nie wie, dlaczego zdecydowano się na ogłoszenie przetargu na tramwaje dla krk lini 4 i 24, a nie budowę kolejnych wagonów 405N-Kr w Protramie?

Prosze mi powiedzieć, dlaczego w Wawie żadne skałd 105Na nie używa kabla wysokiego napięcia pomiędzy wagonami. Czy to nie jest większe zużycie prądu? Przypuszczam, że wówczas każdy pantograf pobiera energię dla wagonu, na którym jest zamontowany. W Krakowie jździ bodajże jeden tak zapięty skład. Czórki mają pierwszy wagon bez kabla, a 2 i 3 już jako jeden, pod względem poboru prądu skład. Może lepiej powiedzieć "zespół trakcyjny". Nie wiem, ponieważ nie znam się na tym. Lepiej orientuję się w zasadzie działania maszyn do pisania, telefonów RWT Tulipan i innych urządzeń nietypowych dla współczesnych czasów.

Notabene ja bym zezłomował 105, a nie 102Na lub akwaria na złom, a Norymbergi by zostały. Przecież te 105Na to jakaś porażka. Zardzewiałe, psują się prawie bezprzerwy. Natomiast NGT6 mają skłonność do wypadania z krakowskich szyn. Nie widziałem jeszcze zepsutego NGT6, NGT8 lub N8S.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2014 22:40 przez and9444.)
06-02-2014 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Impuls Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 53
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 2
Post: #32
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Nie ma modelu wagonu NGT6 w ATS. Ale zawsze możesz pobrać np. Blendera i spróbować go zrobić.
07-02-2014 07:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
and9444 Offline
Pasażer
*

Liczba postów: 47
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #33
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Mam blendera, zrobić mogę, tyle że blender jest po angielsku, a ja lepiej znam język naszych zachochodnich sąsiadów, poza tym jest tyle ciekawszych książek do przeczytania, niż bawienie się w robienie modelu, kiedy i tak się nie orientuję jak to zrobić. Nie wiem czy można do Blendera wkleić grafikę na podstawie, której można zrobić model. A jakbym robił, to nie NGT6 tylko NGT8 lub Rotax E1+c3 (wiedeński odpowiednik Gt6) i Man Gt6+ B4(wersja norymberska):-)
Jak dla mnie blender mógłby być nawet po włosku, bo nie ma musu aby wszyscy znali angielski.
08-02-2014 09:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Impuls Offline
Pasażer z biletem miesięcznym
*

Liczba postów: 53
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 2
Post: #34
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Wklejenie grafiki ci nic nie da. Zanim byś się zabrał do robienia to najpierw byś musiał zmierzyć większość elementów w tramwaju żeby w ATS model był potem "wymiarowy".
08-02-2014 10:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
and9444 Offline
Pasażer
*

Liczba postów: 47
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #35
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
No to nie będę robił. Na początku chodziło mi tylko o to aby przerobić zewnętrzną teksturę Gt 6 na krakowską wersję firmy Man. A tak z innej beczki, czy ktoś wie jak nazywa się czcionka używana w PRL w szyldach, czy np. w napisie "Społem".

P.S. Poza tym nie jetem grafikiem komputerowym ani żadnym maniakiem technik informatycznych. Jestem być może przestarzały, ale do pisania wystarczyłaby mi wyłącznie maszyna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2014 16:54 przez and9444.)
09-02-2014 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kafar Offline
Kasownik KRG-4
*

Liczba postów: 326
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 8
Post: #36
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Napis "Społem" to jakiś ozdobny krój, na pewno można go znaleźć w Google.

[Obrazek: Admini_na_wycieczce.jpg]
10-02-2014 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
and9444 Offline
Pasażer
*

Liczba postów: 47
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #37
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Poszukam. Najbardziej cieszy mnie to, że Nowej Hucie przywracają coraz więcej neonów. Najpiękniejszy jest ten na Teatrze Ludowym. W Warszawie neony przywraca się na masową skalę. Społęm to raczej czcionka używana ogólnie w PRLowskich szyldach. Neonach rzadziej.
10-02-2014 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
105Na-1260 Offline
Pieszy

Liczba postów: 5
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 1
Post: #38
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Większość tych krojów była tworzona od zera na potrzeby konkretnych neonów, tablic, napisów itd. Można wprawdzie pewną powtarzalność znaleźć wśród tablic informacyjnych, np. takich czerwonych, niebieskich, białych na ścianach budynków, ale i tak próżno tego szukać w komputerze, bo to było ręcznie malowane (tak – pędzlem). Trzeba po prostu zrobić zdjęcie i odrysować.
10-02-2014 23:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
and9444 Offline
Pasażer
*

Liczba postów: 47
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #39
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Zgadzam się, ale chciałem dodać, że w sklepach należących do Społem logo było także w formie napisu naklejanego na szybę. Przypuszczalnie były one robione na specjalne zamówienie spółki, a pewna powtarzalność tych szyldów musiała zgadzać się z widzimisię systemu. W dzisiejszych czasach nie ma tak wymyślnych neonów. Powiem tyle, że ten na nowohuckim Teatrze Ludowym dość często się psuje, ale jest sukcesywnie naprawiany. Przywrócono także neon na Kinie Świt. A huta jest pełna takich neonowych skarbów. Myślę, że znalazłoby się kilkanaście perełek godnych uratowania.
PRL mimo swych minusów systemowych, niezbyt wysokiego komfortu życia obywateli (nie będących dygnitarzami i innego typu wysokimi urzędnikami), ma niepowtarzalny design. Pytanie, czy współczesny chiński zegarek będzie działać za 50 lat? Bo zegarki, np.firmy "Slava" działają nadal i świetnie trzymają czas. Abstrahując od minusów systemu PRL pozostawił po sobie dużo ikon designu, czy też gwiazdy muzyki np. Big Bitu, który jest podtrzymywany przy życiu dzięki Annie Rusowicz.

Oczywiście mogę źle myśleć, nie przeżyłem tych czasów, historia jest moją pasją, lecz niechętnie wypowiadam się publicznie na tematy historyczne. A PRL zahacza nie tylko o historię, mówiąc o tej epoce nie da się wyzbyć krytyki systemu, bo od razu wezmą mówiącego za "przyjaciela socjalizmu".

Pytanie, czy ktoś zbiera może dokumentację Bombardiera NGT8?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2014 17:57 przez and9444.)
19-02-2014 17:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
and9444 Offline
Pasażer
*

Liczba postów: 47
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #40
RE: Tramwaje e1+c3 i Konstal 102Na
Mam pytanie, czy ktoś ma może repaint do warszawskiego Konstala 105N2k/2000 ?(chodzi mi o tego zółtego z czerwnymi pasami)
22-02-2014 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Advanced Tram Simulator | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS